Ouderen langer thuis dankzij fysiotherapie

      Geen reacties op Ouderen langer thuis dankzij fysiotherapie

Fysiotherapie Den bosch

Dankzij fysiotherapie in Den Bosch worden ouderen in staat gesteld langer thuis te blijven. Ze leren soepeler te worden en blijven zodat bewegen makkelijker wordt. En ze dus minder snel naar een woon-/zorgcentrum hoeven. Beperkingen in het bewegen bij ouderen kunnen allerlei oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld ziekte of ongeval. Een fysiotherapeut in Den Bosch gaat met de oudere aan de slag en kijkt naar mogelijkheden om het bewegen te vergemakkelijken.

Kies je voor ergotherapie of valpreventie?

Voor ouderen zijn er verschillen soorten fysiotherapie beschikbaar. Denk aan ergotherapie. Dit houdt in, begeleiding bij de dagelijkse bezigheden zoals opstaan uit een stoel, douchen en koken. Ergotherapie kan bijvoorbeeld effectief zijn bij mensen met (een vorm van) alzheimer. Geheugensteuntjes in huis kunnen de oudere helpen om minder overbelast te raken. In de praktijk ziet men vaak dat ergotherapie helpt.
Maar ook valpreventie is een optie. Ouderen reageren over het algemeen trager waardoor ze eerder vallen. Een therapeut gespecialiseerd in valpreventie draagt oefeningen aan zodat bijvoorbeeld vallen in de douche minder vaak en snel voorkomt.

Overige soorten

Dan is er ook nog geriatrie fysiotherapie en groepstherapie. Bij de eerstgenoemde gaat het vooral om kwetsbare ouderen, waarbij bewegingsbeperking door een specifiek gezondheidsprobleem (denk aan: ziekte van Parkinson, beroerte) veroorzaakt is. En waarbij extra kennis van de behandelaar nodig is. Hierbij kunnen ook spealismes als dry-needling of triggerpoint therapie toegepast worden als behandeling. Dry Needling is een methode waarbij een dunne naald in de spier direct in een triggerpoint wordt geprikt en snel pijnverlichting geeft. Bij Triggerpoint Therapie wordt er met de handen druk uitgeoefend op een triggerpoint, met als doel de verkramping in de spier weg te nemen en de spierfunctie te herstellen.
Bij groepstherapie kan gedacht worden aan therapie in het water (hydro-zwemtherapie). Toepasbaar bij onder andere een gebroken been of een verlamming met spasmen.
Andere vormen van groepstherapie zijn pilates (een methode waarbij houding, ademhaling en focus op lichaam en geest centraal staan) en nordic walking (bewegen in de buitenlucht met stokken).
De groepsbehandelingen zijn tot 31 maart stopgezet in verband met COVID-19.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.